Diabet zaharat & Nutritie – Centrul Medical Natisan Pitesti

DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

(In contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Arges)

Serviciile furnizate de acest departament pot fi oferite atat in sistem de decontare cu CAS cat si contra cost.

DIABET ZAHARAT

Diabetul zaharat este definit prin cresterea valorii glicemiei peste valoarea de 126 mg/dl. Glicemia este mentinuta in limite normale prin secretia unui hormon pancreatic denumit insulina. Diabetul zaharat tip 1 este o afectiune determinata de “distructia autoimuna a celulelor beta-pancreatice”, avand ca rezultat insulinopenia severa si ireversibila, ceea ce necesita substitutie insulinica de-a lungul intregii vieti.
Diabetul zaharat tip 2 se caracterizeaza prin insulinorezistenta si disfunctie beta-pancreatica, dar fara prezenta markerilor de autoimunitate. Prediabetul este definit ca o stare premergatoare aparitiei diabetului zaharat si se caracterizeaza prin afectarea secretiei de insulina intr-o anumita masura, cu aparitia unor valori glicemice intre 110 si 125 mg/dl.
Diabetul gestational (DG), reprezinta o tulburare de glicoreglare, aparuta sau evidentiata cu ocazia unei sarcini si care dupa finalizarea sarcinii va fi reclasificata in alta categorie etiologica in cazul in care intoleranta la glucoza persista. Diabetul gestational este o complicatie medicala din ce in ce mai frecvent asociata cu sarcina. in cazul diabetului gestational, riscurile majore fetale si materne sunt datorate in principal cresterii ponderale si hiperglicemiei. Riscurile fetale se refera la macrosomie si complicatiile mecanice asociate la nastere, complicatiile metabolice posibile in timp la copil (obezitate, diabet zaharat tip 2) si riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Diabetul gestational apare datorita modificarilor hormonale ce apar in perioada sarcinii. Placenta secreta o cantitate de hormoni care pot interfera cu capacitatea insulinei materne de a realiaza un control optim al glicemiei. Odata cu avansarea sarcinii, dimensiunile placentei, precum si secretia hormonala cresc, amplificand astfel fenomenul de insulinorezistenta.

Factori de risc majori pentru aparitia diabetului gestational sunt reprezentati de: obezitate; sindrom metabolic; antecedente familiale de diabet zaharat tip 2; femei care au nascut un copil cu greutate de peste 4000 g; femei care au mai avut diabet gestational la o sarcina anterioara; femei care au sindromul ovarelor polichistice; prezenta glicozuriei. Prevenirea aparitiei diabetului gestational presupune interventia impotriva obezitatii preexistente sarcinii dar si o nutritie echilibrata in sarcina care sa permita o crestere ponderala optima.

Diabetul zaharat constitue astazi o adevarata problema de sanatate publica, devenind, practic o epidemie la nivel mondial. in anul 2014, Federatia Internationala de Diabet (IDF), a comunicat ca la nivel mondial exista 387 milioane de pacienti cu diabet zaharat diagnosticat si 46% sunt pacienti nediagnosticati. Din acest motiv este foarte important de realizat un screening pentru un diagnostic cat mai precoce, in vederea prevenirii complicatiilor cronice.

Pana acum putin timp diabetul zaharat era asociat doar cu alterarea metabolismului glucidic, cercetarile ulterioare au demosntrat ca aceasta afectiune vizeaza modificarea in egala masura a metabolismului glucidic, lipidic si protidic, avand ca substrat disfunctia beta celulara. Frecvent pacientii cu diabet zaharat asociaza hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate, iar un numar important dintre acestia in momentul diagnosticului prezinta deja complicatii cronice ale diabetului.

In conditiile unui control metabolic precar, fara respectarea indicatiilor in ceea ce priveste optimizarea stilului de viata si tratamentul corespunzator, apar complicatiile micro si macrovasculare ce determina scaderea sperantei de viata. in cazul diabetului zaharat cu complicatii cronice este foarte importanta abordarea multidisciplinara implicand specialisti din diverse arii terapeutice: cardiologie, neurologie, nefrologie, oftalmologie, medicina interna, chirurgie, dermatologie, medicina de familie, psihologie.

  • Consultatie diabet
  • Consultatie nutritie
  • Control diabet
  • Control nutritie
  • Consultatie si dieta obezitate, dislipidemii si alte boli metabolice

DR. ONILA RALUCA

medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

DR. DRAGUT RAMONA

medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

DR. DUMITRU GHEORGHITA

medic specialist Diabet

Cabinet de diabet – locul în care vei beneficia de servicii de specialitate

În prezent, diabetul zaharat se numără printre cele mai răspândite afecțiuni cronice din lume. Pentru a gestiona corespunzător această boală, este necesar un tratament medical și o alimentație echilibrată. Clinica de diabet de la Natisan din Pitești a luat naștere pentru a ajuta pacienții să țină sub control această afecțiune, dar și pentru a-i îndruma spre o viață sănătoasă și activă.

 Echipa noastră din cabinetul medical de diabet și nutriție este alcătuită din medici diabetologi din Pitești, cu experiență în domeniu. Ne axăm pe nevoile pacienților noștri și dezvoltăm planuri de control al diabetului personalizate, adaptate specificului fiecărui caz. Mai mult decât atât, oferim și posibilitatea de a efectua o consultație de endocrinologie pentru o supraveghere medicală mai atentă.

 Cabinet de diabetolog – apelează la o echipă care te va ajuta să ții sub control această afecțiune

Cu ajutorul sfaturilor și planurilor pe care le primesc la consultația de nutriție, pacienții noștri învață cum să facă alegeri sănătoase din punct de vedere alimentar. Totodată, colaborăm cu echipele de medicină generală și medicină internă, întocmai pentru ca pacienții noștri să beneficieze de tratamente eficiente.

Înțelegem că gestionarea diabetului zaharat poate fi o provocare atât pentru pacienți, cât și pentru familiile lor. De aceea, oferim consult de diabet și nutriție pentru a-i instrui către o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Echipa noastră de specialiști în diabetologie este aici pentru a interpreta rezultatele furnizate de laboratorul de analize, pentru a răspunde la întrebări, a oferi sfaturi și sprijinul necesar.

La clinica Natisan din Pitești, suntem pregătiți să asigurăm consult de nutriție specializat, menit să sprijine pacienții. Cu o echipă de specialiști și cu accent pe educație și suport, cabinetul de nutriție din Pitești Natisan este aici pentru tine la fiecare pas.