DIABET ZAHARAT
Diabetul zaharat este definit prin cresterea valorii glicemiei peste valoarea de 126 mg/dl. Glicemia este mentinuta in limite normale prin secretia unui hormon pancreatic denumit insulina. Diabetul zaharat tip 1 este o afectiune determinata de “distructia autoimuna a celulelor beta-pancreatice”, avand ca rezultat insulinopenia severa si ireversibila, ceea ce necesita substitutie insulinica de-a lungul intregii vieti.
Diabetul zaharat tip 2 se caracterizeaza prin insulinorezistenta si disfunctie beta-pancreatica, dar fara prezenta markerilor de autoimunitate. Prediabetul este definit ca o stare premergatoare aparitiei diabetului zaharat si se caracterizeaza prin afectarea secretiei de insulina intr-o anumita masura, cu aparitia unor valori glicemice intre 110 si 125 mg/dl.
Diabetul gestational (DG), reprezinta o tulburare de glicoreglare, aparuta sau evidentiata cu ocazia unei sarcini si care dupa finalizarea sarcinii va fi reclasificata in alta categorie etiologica in cazul in care intoleranta la glucoza persista. Diabetul gestational este o complicatie medicala din ce in ce mai frecvent asociata cu sarcina. in cazul diabetului gestational, riscurile majore fetale si materne sunt datorate in principal cresterii ponderale si hiperglicemiei. Riscurile fetale se refera la macrosomie si complicatiile mecanice asociate la nastere, complicatiile metabolice posibile in timp la copil (obezitate, diabet zaharat tip 2) si riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
Diabetul gestational apare datorita modificarilor hormonale ce apar in perioada sarcinii. Placenta secreta o cantitate de hormoni care pot interfera cu capacitatea insulinei materne de a realiaza un control optim al glicemiei. Odata cu avansarea sarcinii, dimensiunile placentei, precum si secretia hormonala cresc, amplificand astfel fenomenul de insulinorezistenta.
Factori de risc majori pentru aparitia diabetului gestational sunt reprezentati de: obezitate; sindrom metabolic; antecedente familiale de diabet zaharat tip 2; femei care au nascut un copil cu greutate de peste 4000 g; femei care au mai avut diabet gestational la o sarcina anterioara; femei care au sindromul ovarelor polichistice; prezenta glicozuriei. Prevenirea aparitiei diabetului gestational presupune interventia impotriva obezitatii preexistente sarcinii dar si o nutritie echilibrata in sarcina care sa permita o crestere ponderala optima.
Diabetul zaharat constitue astazi o adevarata problema de sanatate publica, devenind, practic o epidemie la nivel mondial. in anul 2014, Federatia Internationala de Diabet (IDF), a comunicat ca la nivel mondial exista 387 milioane de pacienti cu diabet zaharat diagnosticat si 46% sunt pacienti nediagnosticati. Din acest motiv este foarte important de realizat un screening pentru un diagnostic cat mai precoce, in vederea prevenirii complicatiilor cronice.
Pana acum putin timp diabetul zaharat era asociat doar cu alterarea metabolismului glucidic, cercetarile ulterioare au demosntrat ca aceasta afectiune vizeaza modificarea in egala masura a metabolismului glucidic, lipidic si protidic, avand ca substrat disfunctia beta celulara. Frecvent pacientii cu diabet zaharat asociaza hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate, iar un numar important dintre acestia in momentul diagnosticului prezinta deja complicatii cronice ale diabetului.
In conditiile unui control metabolic precar, fara respectarea indicatiilor in ceea ce priveste optimizarea stilului de viata si tratamentul corespunzator, apar complicatiile micro si macrovasculare ce determina scaderea sperantei de viata. in cazul diabetului zaharat cu complicatii cronice este foarte importanta abordarea multidisciplinara implicand specialisti din diverse arii terapeutice: cardiologie, neurologie, nefrologie, oftalmologie, medicina interna, chirurgie, dermatologie, medicina de familie, psihologie.
- Consultatie diabet
- Consultatie nutritie
- Control diabet
- Control nutritie
- Consultatie si dieta obezitate, dislipidemii si alte boli metabolice