- INSTRUCŢIUNI RECOLTARE -

În funcție de analizele pe care urmează să le realizați, există anumite reguli pentru prelevarea corectă a probelor. Vă rugăm să citiți cu atenție regulile de bază, iar dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să ne contactați. Corectitudinea rezultatelor depinde într-o mare măsură de respectarea acestor reguli.

Se face dimineaţa pe nemâncate în intervalul orar stabilit de laborator, de preferat între orele 7-10. Trebuie să respectaţi indicaţiile medicului care v-a recomandat analizele referitor la dietă, administrarea de medicamente pentru a evita apariţia unor rezultate neconforme cu realitatea. Dacă dumneavoastră solicitaţi diverse analize, atunci trebuie să vă adresaţi laboratorului pentru a obţine informaţii necesare privind condiţiile de recoltare. Se recomandă ca pentru evitarea stresului, copiii să fie pregătiţi psihic, înainte de recoltare.

Prelevarea se face înainte de toaleta gurii sau ingestia de alimente, înaintea instituirii tratamentului antimicotic.

Pentru secreţia vaginală şi secreţia uretrală se primesc instrucţiuni în cabinetele de specialitate.

Se evita recoltarea în perioada menstruală; Se impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.

Se recomandă utilizarea unui coprorecoltor – recipient steril care poate fi procurat de la laboratorul nostru; Este necesar ca recoltarea materiilor fecale să se facă fie în coprocultoare cu/fără mediu de cultură, în funcţie de intervalul de timp până la prelucrarea produsului în laborator.

Este necesară recoltarea urinei pe parcursul a 24 de ore; În dimineaţa începerii recoltei se notează oră şi urina se aruncă; Din acest moment se colectează toate emisiile de urină, într-un recipient curat, acoperit, păstrat la rece şi la întuneric, timp de 24 ore inclusiv ultima urină de la aceeaşi oră la care a început recoltarea; Se măsoară cantitatea totală de urină, şi se iau 50-100 ml din această cantitate care se aduce la laborator însoţită de datele pacientului: nume, prenume, cantitatea totală de urină din care s-a luat eşantionul

Se face de preferinţă dimineaţa (urină de peste noapte) sau cel puţin 3-4 ore de la micţiunea anterioară. Se recoltează un volum de 10-25 ml în recipient de unică utilizare dedicat acestui tip de examen care va fi furnizat de laborator. Este imperios necesară o toaletă externă riguroasă cu apă caldă şi săpun.

Prelevarea se face dimineaţă, înainte de a consuma alimente sau lichide, deoarece acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene; Este important a nu se efectua igiena orală în dimineaţa recoltării exsudatului faringian, deoarece paştele de dinţi conţin substanţe antibacteriene ce modifică flora microbiană orală; În cazul în care aceste condiţii nu pot fi respectate, recoltarea exsudatului faringian se efectuează la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar; Recoltarea se face înaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.

Se face înaintea administrării oricărui tratament antibiotic.

Pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.
 

Abstinenţa sexuală 3-5 zile Este recomandabil să se aştepte o oră după ultima emisie de urină. Sperma va fi obţinută prin masturbare, după o toaletă aprofundată a organelor genitale. Este interzisă recoltarea după contact sexual sau utilizarea lubrifianţilor, precum şi recoltarea în prezervativ. Sperma va fi recoltata numai într-un recipient steril Probă vă ajunge la laborator în maxim 30 minute de la recoltare, în tot acest timp fiind ţinută la temperatura corpului.

Recoltarea se face din prima urină de dimineaţă; Pacientul/pacienta îşi vor face toaleta locală cu apă caldă şi săpun; Primul jet de urină se aruncă, urmând a se recolta al doilea jet de urină în recipientul dat de laborator; Se închide recipientul fără a atinge faţa internă a dopului şi fără a atinge recipientul de obiecte din jur, pentru a evita contaminarea cu bacterii; Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece, în general, antibioticele modifica flora microbiană, iar rezultatul uroculturii poate fi fals negativ, chiar dacă infecţia urinara există; Se aduce probă la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.

Este necesară recoltarea urinei pe parcursul a 24 de ore; În dimineaţa începerii recoltării se notează ora şi urina se aruncă; Din acest moment se colectează toate emisiile de urină, într-un recipient curat, acoperit, păstrat la rece şi la întuneric, timp de 24 ore inclusiv ultima urină de la aceeaşi oră la care a început recoltarea; Se măsoară cantitatea totală de urină, şi se iau 50-100 ml din această cantitate care se aduce la laborator însoţită de datele pacientului: nume, prenume, cantitatea totală de urină din care s-a luat eşantionul.

Se recomandă utilizarea unui coprorecoltor (recipient steril cu volum de 30 ml, care poate fi procurat de la laboratorul nostru); Recoltarea materiilor fecale se face în recipient fără mediu, cu ajutorul spatulei, din diferite zone ale scaunului, fără a umple însă recipientul; Este necesară repetarea examenului mai multe zile la rând, deoarece ouăle, larvele sau chistele unor paraziţi nu se elimină zilnic.