În ultimele decenii, medicina a făcut pași semnificativi în dezvoltarea unor tratamente inovatoare pentru problemele articulare, iar unul dintre aceste tratamente promițătoare este reprezentat de infiltrațiile cu acid hialuronic. 

Această tehnică a căpătat o popularitate crescută în tratarea afecțiunilor articulare, oferind o soluție mai puțin invazivă și mai sigură în comparație cu opțiunile chirurgicale tradiționale. În acest articol vom explora ce sunt infiltrațiile cu acid hialuronic, când sunt recomandate, avantajele și scopul lor, precum și modul în care acestea pot influența sănătatea articulațiilor genunchiului, șoldului și umărului.

1. Infiltrații cu acid hialuronic – ce sunt, când se recomandă și care este scopul lor?

Infiltratii-acid-hialuronic-mana-manusa-alba-seringa-ac-fundal-alb.jp
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 1

Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în organismul uman, fiind cunoscut pentru capacitatea sa de a menține pielea hidratată și articulațiile lubrifiate. Acesta are un rol esențial în menținerea sănătății articulațiilor, permițând o mișcare cursivă și protejând suprafețele articulare de frecare și deteriorare. În cazul infiltrațiilor cu acid hialuronic, această substanță este injectată direct în capsula articulară cu scopul de a îmbunătăți lubrifierea și a reduce durerea și inflamația.

Această procedură se realizează de cele mai multe ori sub anestezie locală, dar tipul de anestezie utilizat poate varia în funcție de preferințele medicului, de procedura specifică și de toleranța pacientului. Iată câteva opțiuni posibile pentru anestezia în timpul efectuării infiltrațiilor cu acid hialuronic:

Anestezie locală: Aceasta este cea mai comună formă de anestezie utilizată în timpul infiltrațiilor cu acid hialuronic. Un anestezic local, precum lidocaina, este injectat în zona în care se va efectua procedura. Acest anestezic blochează temporar senzațiile de durere în acea zonă, permițând medicului să efectueze infiltrarea fără un disconfort semnificativ pentru pacient.

Anestezie topică: Înainte de a efectua infiltrarea, se poate aplica o cremă anestezică pe piele în zona respectivă. Aceasta ajută la ameliorarea senzațiilor de durere sau disconfort în timpul injectării acidului hialuronic.

Anestezie intravenoasă: Pentru proceduri mai complexe sau mai dureroase, medicul poate opta pentru administrarea de anestezie intravenoasă. Aceasta poate ajuta pacientul să rămână relaxat și să se simtă mai confortabil pe parcursul procedurii.

Este important să porți o discuție cu reprezentantul tău de medicină de familie înainte de a efectua infiltrațiile cu acid hialuronic pentru a vorbi despre opțiunile de anestezie disponibile și pentru a decide care variantă este cea mai potrivită pentru tine, având în vedere starea de sănătate, sensibilitatea la durere și tipul de procedură planificată.

De asemenea, este vital să ai încredere în medicul care va efectua infiltrațiile și să comunici deschis despre orice întrebări sau preocupări legate de procedură și anestezie. Acest lucru te va ajuta să ai o experiență mai lină și să te simți mai confortabil pe parcursul întregului proces.

 1.1 Când sunt recomandate infiltrațiile cu acid hialuronic?

1.1-Infiltratiile-cu-acid-hialuronic-schema-anatomica-a-articulatiei-umarului-model-anatomic-albastru-rosu
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 2
1.1-Infiltratiile-cu-acid-hialuronic-schema-anatomica-barbat-alb-negru-articulatie-sold-drept-evidentiata-cu-rosu
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 3
1.1-Infiltratiile-cu-acid-hialuronic-schema-anatomica-a-articulatiei-genunchiului-albastru-inchis-galben
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 4

Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt adesea recomandate pentru persoanele care suferă de afecțiuni articulare degenerative, precum osteoartrita (artroza). Osteoartrita este o boală în care cartilajul protector care acoperă extremitățile oaselor se deteriorează treptat, provocând durere, umflături și limitarea mișcărilor articulare. Această afecțiune poate afecta articulațiile genunchiului, șoldului și umărului, motiv pentru care se recomandă infiltrații la genunchi cu acid hialuronic, la șold sau la umăr, în funcție de articulația afectată.

În general, infiltrațiile cu acid hialuronic sunt luate în considerare în momentul în care tratamentele conservatoare precum medicația antiinflamatoare și antalgică, fizioterapia și modificările stilului de viață nu mai furnizează ameliorarea necesară a simptomelor. De asemenea, ele pot fi o opțiune viabilă pentru pacienții care doresc să evite intervențiile chirurgicale sau pentru cei care nu sunt eligibili pentru astfel de proceduri.

1.2 Avantajele și scopul infiltrațiilor cu acid hialuronic

1.2-Infiltratiilor-cu-acid-hialuronic-flacon-cu-lichid-seringa-ac-roz-fundal-crem-deschis
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 5

Utilizarea infiltrațiilor cu acid hialuronic oferă numeroase avantaje pentru pacienți. În primul rând, această tehnică minim invazivă nu implică intervenții chirurgicale majore, ceea ce duce la un timp de recuperare mai scurt și la riscuri reduse de complicații postoperatorii. De asemenea, infiltrațiile pot fi administrate în cabinetul medical, fără a necesita spitalizare.

Scopul principal al infiltrațiilor cu acid hialuronic constă în reducerea durerii și a inflamației articulare, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților. Acidul hialuronic acționează ca un agent de lubrifiere, reducând frecarea dintre suprafețele articulare și oferind astfel o ameliorare semnificativă a simptomelor, dominate în primul rând de durere și rigiditate. În plus, aceste infiltrații pot contribui la îmbunătățirea mobilității și la creșterea flexibilității articulațiilor afectate.

2. Infiltrații cu acid hialuronic la genunchi, șold și umăr – principalele beneficii pentru pacienți

2.-Infiltratii-acid-hialuronic-genunchii-medic-manusi-albastre-flacon-cu-tratament-seringa-fundal-alb
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 6

În lupta împotriva afecțiunilor articulare degenerative, infiltrațiile cu acid hialuronic au câștigat o importanță deosebită. Aceste proceduri minim invazive oferă o cale promițătoare de a reduce durerea, inflamația și disconfortul asociate cu problemele genunchiului, șoldului și umărului. 

Prin lubrifierea articulațiilor și îmbunătățirea funcționalității acestora, infiltrațiile cu acid hialuronic joacă un rol vital în îmbunătățirea calității vieții pacienților aflați în căutarea soluțiilor terapeutice optime.

2.1 Infiltrații la genunchi cu acid hialuronic

2.1-Infiltratii-genunchi-cu-acid-hialuronic-kinetoterapeut-manusi-albastre-genunchi-drept-pacient-pantaloni-gri
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 7

Afecțiunile genunchiului, cum ar fi osteoartrita genunchiului (gonartroza), pot cauza dureri severe și limitări ale mobilității. Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt o opțiune de tratament minim invazivă care poate aduce alinare pacienților cu astfel de probleme. Dintre toate articulațiile corpului, cea care este cel mai des afectată este cea a genunchiului, fie din cauza unei uzuri datorate unui stil sportiv de viață, sau, diametral opus, din cauza unui exces ponderal. O infiltrație la genunchi cu acid hialuronic presupune injectarea acestuia în cavitatea articulară a genunchiului pentru a îmbunătăți lubrifierea, a reduce inflamația și a calma durerile. Aceste infiltrații cu acid hialuronic în genunchi pot schimba complet viața pacientului în bine.

Procedura de Infiltrație cu Acid Hialuronic pentru Genunchi presupune:

 • Evaluarea preliminară: Înainte de a începe aceste infiltrații cu acid hialuronic la genunchi, medicul va evalua starea genunchiului și va discuta cu pacientul despre simptome, istoric medical și opțiuni de tratament. Se poate face o radiografie sau alte investigații pentru a determina gradul afecțiunii.
 • Anestezie: În majoritatea cazurilor, se folosește anestezie locală pentru a reduce disconfortul în timpul procedurii. Uneori, se poate aplica și o cremă anestezică în zona de injectare a acidului hialuronic.
 • Injectarea acidului hialuronic: Cu ajutorul unui ghidaj cu ecografie, medicul va introduce acul în cavitatea articulară a genunchiului și va realiza, punctual, o infiltrație cu acid hialuronic în genunchi exact în zona afectată.
 • Monitorizarea post procedură: După realizarea acestor infiltrații la genunchi cu acid hialuronic, pacientul poate simți o ușoară senzație de presiune sau umflătură. Medicul va monitoriza reacția pacientului și îi va oferi recomandări pentru perioada de recuperare.
 • Recuperarea: De obicei, pacientul poate pleca acasă imediat după efectuarea infiltrațiilor cu acid hialuronic. Este posibil să fie simțită o ameliorare a durerii în câteva zile, iar efectele benefice pot dura săptămâni sau chiar luni.

 2.2 Infiltrații cu acid hialuronic în șold

2.2-Infiltratii-cu-acid-hialuronic-in-sold-femeie-in-varsta-salopeta-alba-durere-sold-stang-canapea-gri
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 8

Afecțiunile șoldului, cum ar fi coxartroza, pot limita semnificativ mobilitatea și cauza durerii în zona șoldului. Infiltrațiile cu acid hialuronic în șold pot fi o soluție pentru a calma simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Procedura de infiltrație cu acid hialuronic pentru șold presupune:

 • Evaluarea medicală: Medicul va evalua starea șoldului și va discuta cu pacientul despre simptome, istoric medical și opțiuni terapeutice disponibile.
 • Anestezie și injectare: Procedura poate necesita anestezie locală sau, în cazuri mai rare, anestezie intravenoasă pentru confortul pacientului. Acidul hialuronic va fi injectat în articulația șoldului sub ghidajul imagistic (ecografic).
 • Monitorizarea și recuperarea: După procedură, pacientul va fi monitorizat pentru reacții adverse. În câteva zile, acesta poate observa o ameliorare a durerii și a mobilității șoldului.

2.3 Infiltrații cu acid hialuronic în umăr

2.3-Infiltratii-cu-acid-hialuronic-in-umar-kinetoterapeut-manusi-albastre-pacient-cu-durere-de-umar-stang.j
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 9

Problemele articulare la nivelul umărului, cum ar fi capsulita adezivă (cunoscută și sub denumirea de „umăr înghețat”), pot limita mișcările și provoca dureri puternice. Infiltrațiile cu acid hialuronic în umăr pot ajuta la reducerea inflamației și îmbunătățirea mobilității umărului.

Procedura de infiltrație cu acid hialuronic pentru umăr presupune:

 • Evaluarea inițială: Medicul va examina umărul pacientului și va discuta despre simptomele și istoricul medical, pentru a determina dacă acestuia i se poate efectua infiltrația.
 • Anestezie și injectare: De obicei, se folosește anestezie locală pentru a face procedura mai confortabilă. Acidul hialuronic va fi injectat cu precizie în articulația umărului sub ghidaj imagistic.
 • Monitorizarea și recuperarea: După procedură, pacientul va fi monitorizat pentru reacții adverse și îi vor fi oferite recomandări pentru recuperare. În timp, pacientul poate observa îmbunătățiri semnificative în mobilitate și dureri. În general, această procedură nu necesită recuperare medicală, fiind o intervenție minim invazivă.

Fiecare procedură de infiltrație cu acid hialuronic, fie că este vorba de infiltrație în genunchi, în șold sau în umăr, este adaptată nevoilor individuale ale pacientului și poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate afecțiunilor articulare de la nivelul genunchiului, șoldului și umărului. Este important ca pacienții să se consulte cu medici specializați pentru a stabili cea mai potrivită abordare în funcție de situația lor medicală.

 3. Efectul utilizării de acid hialuronic prin infiltrații – ce spun studiile clinice

Acid-hialuronic-infiltratii-numeroase-flacoane-cu-tratament-si-seringi-cu-ace-turqoise-fundal-turquoise
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 10

Desigur, fiecare procedură medicală este descrisă și testată cu atenție sporită. Iată câteva exemple de concluzii ale celor mai recente studii care au cercetat efectul infiltrațiilor cu acid hialuronic la nivelul articulațiilor:

Rolul infiltrațiilor cu acid hialuronic în tratarea osteoartritei genunchiului

Infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic au dovedit o eficacitate semnificativă în ameliorarea durerii și a funcției articulare la pacienții cu osteoartrită la nivelul genunchiului. Studiile au constatat că tratamentul cu acid hialuronic a dus la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește durerea în repaus și în timpul mersului pe jos în cazul pacienților cărora li s-a administrat două serii de tratament.

Durata controlului simptomelor a fost de aproximativ 6 luni, iar rezultatul terapiei a fost satisfăcător pentru pacienți. Acest tratament a fost asociat cu un număr extrem de redus de evenimente adverse locale și cu utilizarea limitată a altor modalități terapeutice concomitente. Aceste constatări susțin rolul potențial al acidului hialuronic intra-articular ca opțiune terapeutică eficientă pe termen lung pentru pacienții cu osteoartrită la nivelul genunchiului (1).

Infiltrațiile cu acid hialuronic ca instrument terapeutic în osteoartrită

Infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic reprezintă o unealtă terapeutică utilă în gestionarea pacienților cu osteoartrită. Datele din literatură demonstrează capacitatea sa de a reduce durerea și de a îmbunătăți funcția articulară. În plus, datorită tolerabilității ridicate a substanței active, a capacității sale de a contracara deteriorarea articulară structurală și de a amâna necesitatea intervenției chirurgicale de protezare, aceasta poate fi considerată o terapie sigură și eficientă pe termen lung (2).

3.-Acid-hialuronic-infiltratii-femeie-medic-cercetator-manusi-mov-ultracongelator-mov-fundal-laborator
Infiltrații cu acid hialuronic: O soluție inovatoare pentru sănătatea articulațiilor tale 11

Eficiența infiltrațiilor cu acid hialuronic în osteoartrita genunchiului: un review

Infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic sunt recomandate pentru utilizare în cazurile de osteoartrită ușoară până la moderată, în cazul pacienților care nu obțin suficientă ameliorare a durerii cu medicamentele topice sau orale și terapia fizică (kinetoterapie). Cu toate că nu sunt utilizate ca terapie de primă linie din cauza costurilor ridicate și a lipsei de date care să demonstreze o eficacitate crescută, acestea sunt considerate sigure și eficiente, cu efecte secundare minore precum durerea locală și umflarea temporară. Infiltrațiile oferă o ameliorare adecvată a durerii și o îmbunătățire funcțională a articulațiilor, însă pe o perioadă limitată de până la șase luni, indiferent de numărul de injecții și tipul de preparate utilizate. 

Variantele de tratament în care acidul hialuronic este combinat cu corticosteroizi sau PRP (plasma bogată în trombocite) demonstrează rezultate mai bune decât acidul hialuronic utilizat de sine stătător. În viitor, se consideră necesară efectuarea unor studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea combinației de acid hialuronic cu noi molecule, cum ar fi peptidele sau diclofenacul, în vederea obținerii unor efecte de lungă durată de contracarare a bolii (3).

În concluzie, infiltrațiile cu acid hialuronic reprezintă o opțiune terapeutică inovatoare pentru persoanele care suferă de afecțiuni articulare degenerative. Această tehnică minim invazivă oferă o alternativă mai puțin riscantă față de procedurile chirurgicale, permițând pacienților să își recâștige calitatea vieții prin reducerea durerii și a inflamației articulare. Indiferent dacă este vorba de genunchi, șold sau umăr, infiltrațiile cu acid hialuronic au potențialul de a aduce alinare și îmbunătățire funcțională, restabilind astfel mobilitatea și independența pacienților. Cu toate acestea, este important să consulți întotdeauna un medic specialist înainte de a lua o decizie cu privire la tratamentul potrivit pentru afecțiunile articulare. Motiv pentru care te așteptăm cu drag în cadrul clinicii noastre din Pitești, pentru un consult, unde vei primi răspuns pentru fiecare întrebare care te-ar putea neliniști.

Sursa foto: Freepik.com

Referințe:

1. Petrella RJ. Hyaluronic acid for the treatment of knee osteoarthritis: long-term outcomes from a naturalistic primary care experience. Am J Phys Med Rehabil. 2005 Apr;84(4):278-83; quiz 284, 293. doi: 10.1097/01.phm.0000156899.18885.06. PMID: 15785261.

2. Migliore A, Procopio S. Effectiveness and utility of hyaluronic acid in osteoarthritis. Clin Cases Miner Bone Metab. 2015 Jan-Apr;12(1):31-3. doi: 10.11138/ccmbm/2015.12.1.031. PMID: 26136793; PMCID: PMC4469223.

3. Chavda S, Rabbani SA, Wadhwa T. Role and Effectiveness of Intra-articular Injection of Hyaluronic Acid in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Systematic Review. Cureus. 2022 Apr 26;14(4):e24503. doi: 10.7759/cureus.24503. PMID: 35651409; PMCID: PMC9135165.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *